Droogpak specialisatie

Het is jullie in de jaarwisselingsnieuwsbrief vast niet ontgaan, onderaan stond een grote groepsfoto met alleen maar droogpakken als kledij. In december 2016 is door Jan en Marlies met hulp in het water van Erwin een droogpak specialisatie gegeven.

Op de theorieles werden alle ins en outs door genomen. Hoe deed men dat vroeger en wist je dat de eerste duikpakken droogpakken waren? Waarom zou je met een droogpak duiken? Van de verschillende duik en redding technieken tot aan materiaal. Er waren ook een aantal verschillende soorten droogpakken aanwezig: compressed neopreen en trilaminaat van latex- tot siliconenseal. Alle voor en nadelen werden opgenoemd. Het was zoals gewoonlijk weer een leuke en vooral gezellige theorieles.

De praktijk werd in het Oostvoorsnemeer gegeven. Het weer anders dan we gewend waren dan bij de reguliere duikopleiding, grijs met een frisse wind dreigende te gaan regenen. Met een groot deel van de droogpakken door Lucky Divers verzorgd konden we er tegen aan. Het weer maakte ons niets uit, we hadden nu immers toch een droogpak aan.

Als je dan de eerste keer met een droogpak het koude water in loopt nadat je hebt lopen rommelen om jezelf en je buddy te bepakken, begint de euforie al. Je voeten blijven warm en droog, je voelt al een lichte squeeze op je benen. Als je dan onder water gaat krijg je een klap in je gezicht van het koude water, net alsof je een heel groot ijsje in een keer zou op eten (nu begrijp ik die duikers met een volgelaatsmasker). Gelijk bij het afdalen van de eerste meters begrijp je de squeeze zoals ze dat in het boek beschrijven, snel druk je op de inflator van je droogpak om wat lucht in je pak te laten.

We moesten leren trimmen op het droogpak en verschillende oefeningen verrichten, zoals het maken van een koprol (voor als je ondersteboven komt te hangen), geassisteerde- en reddingsopstijgingen.

Na een duik vol oefeningen eenmaal boven aangekomen rest de grote vraag, ben ik nog droog? Dan begint pas het echte genot van het duiken in een droogpak, je stapt zo vanuit je pak je schoenen in en gaat verder met de dag.

Deelgenomen aan de specialisatie: Marco, Angelique, Evert-Jan, Denis, Marco,Tom, Jurriën en Michael, Monica was bij de theorieles aanwezig.

Op de foto v.l.n.r: Erwin, Denis, Michael, Angelique, Jurriën, Marlies, Evert-Jan, Marco en Tom.

Jurriën

About The Author

Jurriën Oskamp

Sinds 2015 ben ik lid van de ROV. Ik ben een 3* NOB duiker. Duiken is mijn passie, en die deel ik graag met iedereen!

Comments are closed.